Sopa konflikter och problem under mattan. skylla på individen -undkomma ansvar!

Sopa konflikter och problem under mattan. skylla på individen- undkomma ansvar!

"Diagnoser är ett påfund som man uppfunnit för att kunna skylla problem och konflikter som sker ute i samhället på enstaka individer! Det är samhällets sätt att skjuta ifrån sig ansvaret på individer.


Istället för att samhället ska ta tag i mobbning och annan diskriminering så säger man att "det där var inte mobbning - det där var hans störning/diagnos!!!"

Sen finns det säkert scizofreni osv.. Men diagnoser som autism/asperger/autistiska drag eller ADHD ges ut alldeles för lättvindigt och godtyckligt idag.. Ofta för att stryka över problem och sopa samhällets ansvar under mattan."

onsdag 6 mars 2013

Vittnesförhör i ärendet där jag blev misshandlad, ofredad och utsattes för skadegörelse av några tjejer!

Diarienr
2400-K11994-07

Hörd person
Jonsson, Evelina

Den hörde är
Vittne

Brottsmisstanke/ Anledning till förhöret
Förhör angående misshandel, ofredande och skadegörelse på Kungsgatan 31 i Umeå den 21 juni 2007 mellan 19:00 och 21:30

Förhörsdatum
2007-12-12

Berättelse

Närvarande är Evelinas pappa (namn).

Evelina berättar att hon var på stan den här kvällen tillsammans med Jesper Kindgren och några fler kompisar. En tjej kallas för Katte och heter något med Katarina eller Katrin och hon är 14-15 år men känner inte Evelina så väl. Någon ringde då till någon av de som Evelina var med på stan och sa att det var bråk med Nygren på Bubblan. Antagligen var det L som ringde men Evelina vet inte till vem det ringde men det var nog Katte som sa till Evelina att det var bråk på Bubblan och att L, M och Emilia var där. Evelina och Jesper åkte dit på mopeden, Katte åkte också dit. Det var fler som följde med till Bubblan men Evelina minns inte vilka det var.

När Evelina kom till Bubblan så stod de och skrek åt varandra. Evelina tillfrågas om vilka som var där och vilka som skrek. Hon säger att Nygren var där och M.N, L. F och Emilia (Evelina vet inte vad Emilia heter i efternamn). Evelina kommer inte ihåg vem det var som bråkade.

Evelina tror att det kan ha handlat om några bilder som Nygren hade lagt ut på nätet med Emilia med flera. Eller så handlade det om att Nygren skulle ha slagit Ida-Mathilda med mopedhjälmen någon gång tidigare. Evelina säger att hon inte känner Ida-Mathilda men hon vet att hon är kompis med Emilia.

Alla som var där, det var kanske tolv personer, tjafsade mer eller mindre men Evelina vet inte vem som gjorde vad. Evelina tillfrågas om vad som hände när hon kom till Bubblan. Hon säger att L och M stod och bråkade med Nygren. Hon vet inte om Emilia var med.

Vissa gick iväg och kom tillbaka. Jesper Lindgren försvann ett tag och kom sen tillbaka. Evelina tillfrågas om vad som hände mer. Hon säger att tjejerna puttade på Nygren och att han sa till dem att han skulle slå dem om de inte slutade och de sa då typ: "gör det då". 
Evelina tillfrågas vilka tjejer det var som puttade på Nygren. Hon säger att hon har för sig att det var fler tjejer där som bråkade men hon vet inte vilka de var. Hon säger att hon inte vet vilka som puttade men att det i alla fall var tjejer för det var inga killar som bråkade med Nygren.

Evelina säger att Nygrens hjälm var trasig när hon kom och den låg någonstans på backen. 
Någon hade gjort sönder den för att han skulle väl antagligen inte göra det själv men hon såg inte vem som gjorde det.

Evelina säger att någon spottade på Nygrens moped. Hon tillfrågas om vem som gjorde det. 
Hon säger att hon inte minns vem som gjorde det.

Evelina berättar vidare att Nygren hela tiden frågade efter sin mobiltelefon. Evelina såg att någon tog den och kastade den på backen någonstans där bakom Bubblan där de stod men sen tog någon upp den. Evelina tillfrågas om vem som kastade mobilen. Hon säger att hon inte minns vem som gjorde det. Hon säger vidare att det sen kom en bil och Evelina frågade Nygren vad hans pappa hade för färg på bilen och så sa hon till honom att hans pappa kommit. Sen for hans pappa och alla for ner på stan till Frasses och där fortsatte bråket.
Evelina tillfrågas om det var samma personer som varit vid Bubblan som sedan begav sig till Frasses. Hon säger att det var samma personer. Det var L, M och kanske Emilia. När de var på Frasses så frågade Nygren efter sin mobiltelefon och då frågade Evelina om vem som hade den, hon sa typ "ge er nu, vem har den". Till slut fick hon mobiltelefonen som var trasig och hon gav den tillbaka till Nygren. Evelina tillfrågas om vem som gav henne mobiltelefonen. Det minns hon inte.

Evelina tillfrågas om hon såg något mer som hände med Nygren förutom det hon har berättat.
Hon säger att det inte hände något mer, inget som hon såg i alla fall.

Evelina tillfrågas om hon är kompis med L, M och Emilia. Hon säger att hon är det. 
Evelina tillfrågas om det är för att hon är kompis med dem som hon inte kan säga vem som gjort vad. Hon säger att det inte är så, hon minns helt enkelt inte vem som gjorde vad eller vad alla gjorde.

Evelina tillfrågas om hon druckit alkohol. Hon säger att hon inte hade det.

Förhöret uppläst och godkänt i anteckningsform.

Förhöret slut kl. 12.00

Hörd person
Eriksson, Pierre


Den hörde är
Vittne


Brottsmisstanke / Anledning till förhöret
Hörd om sina iakttagelser vid Bubblans kiosk 070621


Förhörsdatum
2008-01-22


Berättelse
Vittnet har tilltalsnamnet Pierre. Han har smeknamnet Yxan. Under förhöret medverkar Pierres mamma (namn).


Pierre minns händelsen. Han var i Umeå aktuell kväll. Han bor där ibland eftersom hans pappa bor där. Pierre och målsäganden Nygren var kompisar före sommaren, men är det inte längre.

Pierre blir uppringd av en kompis på kvällen. Kamraten ringer ifrån Nygrens mobiltelefon.
Pierre har kvar numret sedan tidigare och ser på detta sätt att det är Nygrens telefon.
Kompisen säger att det är "fight" vid kiosken. Pierre beger sig dit och har ca 5-10 minuters rask promenad till den platsen. Pierre har andra kamrater med sig och de cyklar.
Pierre minns inte vilken kompis det var som ringde samtalet.

När Pierre anländer så ser han att det ligger en mobiltelefon på marken. Pierre vet inte just då vem som äger telefonen. Pierre ser också att det ligger en hjälm vid några sopor. Han minns inte hur långt ifrån han var de olika sakerna. Det är några som kastar fimpar på en kille. Det är Nygren. Nygren står stilla och säger inget enligt Pierre. Det är många runt Nygren. Det är tjejer allihopa. Det är nog fem stycken. Flera av dem spottar på Nygren. Pierre kan inte peka ut någon speciell. Det var alla mot Nygren. Flera spottar även på Nygrens moped.

En tjej går in i kiosken och köper en chipspåse. Samma tjej öppnar påsen och äter en del chips. Pierre ser att samma tjej kastar en näve chips på Nygren. Den tjejen skall han kunna peka ut vid en fotokonfrontation. Han kan inte lämna något signalement. Det har gått för lång tid.
Några av de som ytterligare kommer till platsen är killar. Pierre uppskattar att det till slut var 15 stycken på platsen. Flera av dem stod bara och tittade på.

Pierre kan namnge en kille som stod och såg på. Den killen kallas för Volvo. Han är 16 år och kör en Honda MT55. Pierre har inte kvar något telefonnummer till killen. Pierre har nämligen tappat sitt SIM-kort till mobiltelefonen och har inga nummer kvar.

Pierre kan förstå att några kan bli arg på Nygren. Denne går gärna runt i Umeå centrum och visar sympati för nazismen. Enligt rykten så hade också Nygren, en vecka före händelsen, råkat slå till någon tjej med en hjälm. Slaget träffade så hårt att tjejen fick åka ambulans till sjukhuset. Pierre antar att det som hände denna kväll är en fortsättning på den händelsen.

Förhöret uppläst i anteckningsform och godkänt.

(Jag råkade inte slå till Ida-Mathilda med en hjälm veckan innan, jag slog henne medvetet med hjälmen i affekt efter att hon slog till mig i ansiktet med en glas/ciderflaska så att jag började blöda från läppen.. Detta skedde efter att hon och två andra tjejer snodde en till tre ciderflaskor av mig som jag ville ha tillbaka.

Sen har jag aldrig stöttat nazism, men jag gjorde Hitlerhälsningar när jag blev förbannad utan att för den sakens skull stödja nazismen. Kändes väl som om man fick ut ilska då eftersom att jag skrek inte "Heil Hitler" utan "Sieg Heil" och det betyder "seger var hälsad", jag kanske hälsade min egen seger välkommen och använde den hälsningen för att den var rätt kool, användes ju även av ROMARNA när de hälsade Caesar.)

Hörd person
Öster Waara, Emilia


Den hörde är
Vittne


Förhörsdatum
2008-02-13


Berättelse

Emilia Öster Waara kommer ensam till polisstationen men hennes mamma, (namn), är informerad om att förhöret hålls och har gett sitt medgivande.


Emilia uppmanas att berätta om vad som hände när de träffade Victor Nygren utanför Bubblans kiosk.

Emilia säger att hon inte minns så mycket av det som hände eftersom det var så länge sen.
Hon minns inte hur de träffades och så men det var någon som ringde. Emilia tillfrågas om vem det var som ringde och hon säger att det var M som ringde efter Nygren. De satt utanför kiosken vid borden som är utställda på sommaren. M är den som har hans nummer. Emilia har brutit kontakten med Nygren eftersom det varit så mycket tjafs tidigare. Emilia tillfrågas om hur långt tid det tog innan Nygren kom. Hon säger att han kom ganska snart efter att M ringt. Emilia tillfrågas om vad anledningen till mötet var. Hon tror att det var mest för att reta honom och prata för han hade småbråkat med M tidigare och det hade att göra med att Nygren var kär i M.

När han kom så satt de först och pratade vid entrén till Bubblan men sen skulle M och L ha med honom bakom huset och då förstod Emilia att det var något på gång och att de skulle slå honom eller något så Emilia drog sig lite undan och gick runt lite på parkeringen men hon såg ändå vad som hände eftersom hon var i närheten. Emilia tillfrågas om hur nära hon var. Hon säger att först var hon kanske femton meter ifrån men sen så gick hon fram och kollade på vad som hände. Alla stod där och bara skrattade åt honom. Hon tillfrågas om hur de fick med sig Victor och hon säger att antingen så puttade de honom framför sig på hans rygg eller så följde han bara med. Emilia säger även att någon hade sönder hans hjälm.

Emilia säger vidare att det var L som gjorde det mesta. L förstörde hans mobil som var helt ny och sen hade hon fimpat honom i ögat och slagit honom. Emilia tillfrågas om hon såg på när det här hände. Hon säger att hon såg att L kastade ner mobilen mot typ en garagenerfart och sen när hon kom upp med den så var den i flera delar och då sa hon: "Oj då, är det här din mobil Nygren?". Sen såg hon att L stod och rökte och då kom Victor nära L och bara efter en sekund så backade han undan och höll sig för ögat och sa "aj aj aj". Emilia hörde efteråt att L hade fimpat honom i ögat och det måste ha varit det som hände. Emilia tillfrågas om Victor blev slagen och vem som slog honom. Emilia säger att L slog honom på kroppen med knytnävarna och puttade honom sen stod de och skrek och sen puttade och slog hon honom igen men inte så att hon slog ner honom. Emilia tillfrågas om hur Victor reagerade när han blev slagen. Hon säger att han verkade som att han blev ledsen och besviken eftersom de hade ringt dit honom. Emilia tillfrågas om hur hon uppfattade slagen. Hon uppfattade dem inte som jättehårda, det såg inte ut så i alla fall.

Emilia tillfrågas om vad M gjorde. Hon gjorde inte så mycket men hon slog honom kanske två till tre gånger och sen stod hon mest och skrek på honom. Emilia tillfrågas om hur många som stod runt omkring och vad de gjorde. Emilia säger att det var kanske fem, sex stycken eller fler och någon kanske sa något och skrattade men de flesta var tysta. Emilia tillfrågas om hon vet vilka de andra som var där var. Hon säger att en tjej heter Evelina och en heter Erika Norrmén (född -94, går på Ersängsskolan) De övriga var kanske Evelinas och Erikas kompisar och dom känner inte Emilia till.

Emilia tillfrågas om det var någon annan av de som tittade på som gjorde något mot Victor. Hon säger att Ida-Mathilda slog till honom en gång, det kan ha varit efter att han hade blivit fimpad i ögat. Då kom han emot henne och råkade ta henne på brösten och då puttade hon först bort honom och sen slog hon till honom rakt på käften. Men annars var det mest så att vi alla stod och skrek mot honom. Emilia tillfrågas om det hände något mer. Hon säger "nej, inte något mer speciellt som jag minns".

Emilia säger vidare att sen gick de till framsidan igen och då var det någon som spottade chips på Nygrens moppe. Victors pappa satt i bilen, parkerad ungefär vid entrén och då gick Emilia och kanske Evelina och pratade med honom och hämtade honom för att han skulle komma och stoppa allt. Han var jättesur på Nygren. Sen gick Emilia, Evelina och Ida-Mathilda till stan.

Emilia tillfrågas om hon såg vad som hände med hjälmen. Hon säger att någon hade slitit ut kuddarna inne i hjälmen men Emilia såg inte vem som gjorde det hon såg bara att den låg på backen. Hon tillfrågas om när i händelsen det var. Hon säger att han höll i hjälmen när de gick dit bakom Bubblan men efter ett tag så såg Emilia att den låg på marken med kuddarna utrivna.

Emilia ombeds berätta om vad som hände när de hade gått till stan. Hon säger att de gick till Frasses. Nästan alla som varit vid Bubblan kom till Frasses och Nygren kom dit. Men Emilia har svårt att minnas vad som hände där men det blev något tjafs även där. Hon tillfrågas om Nygren kom fram till dem på Frasses. Hon säger att han kom fram och ville ha tillbaka sin mobil. Men hon minns inte om han fick tillbaka mobilen. Emilia minns inte om han for direkt eller om han var kvar och det blev ännu mer tjafs.

Förhöret uppläst och godkänt i konceptform.

Förhöret slut kl. 14:05.

Hörd person
Norrmén, Erica


Den hörde är
Vittne


Förhörsdatum
2008-04-02


Berättelse

Erica Norrmén kommer under förhöret att nämnas vid sitt förnamn. Med under förhöret är mamma (namn).

Efter halva förhörstiden medverkar biträdande förhörsledare Sofia Möller.

Erica berättar att L och M skulle träffa Victor vid Bubblans kiosk. Erica säger att hon inte var med när mötet med Victor bestämdes.

Erica uppger att tidigare hade Victor följt efter L och M på stan. Victor hade då sagt att han ville ha deras telefonnummer. Erica säger att hon var med vid detta tillfälle. Enligt Erica var Victor kär i Marie.

Vidare berättar Erica att hon kom till Bubblan efter att Victor redan hade anlänt dit. När Erica kom till platsen var redan M, L, Victor samt några fler där. Erica säger att hon inte minns vilka fler det var på platsen. När Erica kom dit såg hon att M, L och Victor stod och pratade med varandra på parkeringen som finns bakom Bubblan. När Erica kom fram hörde hon hur Victor sa att han lagt ut nakenbilder på Internet av M och L.
Erica säger då "vilda dom", M och L. Med detta menar Erica att de blev förbannade.

(Nej, jag la aldrig ut nakenbilder på L eller M. Jag kan ha hotat dem med att lägga ut photoshoppade nakenbilder, som jag inte hade skapat ännu och som aldrig skapades).

På fråga vad M och L gjorde säger Erica att någon av de båda slog Victor med en "bitch slap" i ansiktet. Med detta menas ett slag med öppen handflata i ansiktet. Erica säger att hon inte minns vem av M eller L som gjorde detta. På fråga vad Victor gjorde vid detta tillfälle säger Erica att han inte gjorde något vid detta tillfälle. Erica säger att hon inte minns vad som mer hände.

Erica tillfrågas om Victors hjälm. På detta svarar Erica att som hon minns det tog någon av de som var på platsen Victors hjälm och slängde den i marken. Erica säger att hon såg att hjälmen gick sönder. Hjälmen sprack säger Erica men hon kan inte säga var, men någonstans uppe på hjälmen. På fråga var hjälmen låg innan den blev kastad i marken säger Erica att det minns hon inte.

Erica berättar vidare att när hon sett händelsen med hjälmen gick hon in på Bubblans kiosk för att köpa godis. Erica säger att först gick hon in själv men att sedan kom det in andra. Erica säger att hon inte minns vilka de andra som kom in var. När Erica kom ut från kiosken fick hon berättat för sig att någon hade spottat på Victors moped. Erica gick fram till mopeden för att "kolla" sedan gick hon från mopeden. Erica berättar att ett tag efter detta kom Victors pappa till Bubblan. M eller L gick fram till pappan och talade om för honom att Victor lagt ut nakenbilder på Internet. Pappan sa till Victor att han fick skylla sig själv. Med detta menade han att Victor hade blivit slagen, att hjälmen gått sönder och att någon spottat på mopeden. Erica säger att det var som hon förstod det. När pappan sagt detta lämnade han platsen, Victor torkade av sin moped och åkte därifrån.

Erica säger på fråga att hon inte vet varför pappan kom till platsen, hon vet inte om det var någon som hade ringt dit honom.

Erica säger att eftersom hon stod utanför Bubblan vet hon inte vad som hände på parkeringen från det att hon kom ut från kiosken till det att pappan kom. Mopeden stod parkerad intill Bubblan och var inte på parkeringen.

På fråga vad som hände med Victors mobiltelefon säger Erica att det minns hon inte, "ofta någon skulle vilja ha hans telefon".

På fråga om Erica såg att någon spottade på Victor, på kläderna. Erica säger att hon inte kommer ihåg om någon spottade på Victor eller hans kläder.

På fråga om Erica såg att någon hällde chips över Victors huvud säger hon att det såg hon inget av.

På fråga om Erica såg om Victor blev slagen på något annat sätt än med "bitch slapen", säger hon att hon inte såg andra slag än "bitch slapen" som någon gav honom. På fråga om Erica såg några skador på Victor säger hon att hon inte gjorde det eftersom hon inte "kollat på honom".

Sofia frågar om Erica känner till några kryddor användes utanför kiosken. Erica säger att "det är inget som kommer upp i huvudet, inget som jag minns". Erica informeras om att M sagt att Erica kastat kryddor i ansiktet på Victor. Erica säger att det är inget som hon minns.

Erica tillfrågas om vad som hände efter detta. Erica säger att de for och festade med några kompisar. Innan detta följde Erica med till Frasses för att sedan fara till kompisarna och festade.

Erica tillfrågas om vad som hände på Frasses. På detta svarar Erica "jag vet inte".

Erica tillfrågas om Victor kom till Frasses. På detta svarar Erica "inte vad jag kommer ihåg".
På fråga om L och M var där säger Erica "ja".

Erica tillfrågas om hon var med M inne på toaletten på Frasses. På detta svarar Erica "Ja det var jag, jag torkade bort spott från M:s ansikte".

På fråga vad som mer hände inne på Frasses säger Erica att det minns hon inte.

På fråga vem det var som spottat på M säger Erica att det var Victor som spottat.

På fråga varför han gjorde detta säger Erica att hon tror att M gått fram till Victor och "snackat" med honom. På fråga säger Erica att händelsen utspelade sig utanför Frasses.

På fråga vilka fler än Victor, M, L och Erica som var där säger Erica att det minns hon inte.

På fråga vad som hände efter Erica torkat bort spottet från M:s ansikte säger hon att de gick ut för att röka. Utanför stod L, Erica säger att hon inte minns vilka fler som var där.

Erica tillfrågas vem hon kom till Bubblan med. Erica säger att hon fick skjuts på en moped av någon, hon minns inte vem det var som skjutsade henne. Innan de kom till Bubblan hade de varit på Frasses och de for till Bubblan eftersom de hade "tråkigt". Erica säger att hon tror att det var Erik som skjutsade henne till Bubblan. Erica säger att Erik kallas för "Volvo" och hon tror att han går 9:an på TC.

Erica säger på fråga att hon tror att Erik såg händelsen vid Bubblan. På fråga om Erik var med på Frasses senare säger Erica att det minns hon inte.

Förhörsanteckningarna upplästa och godkända.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar